Pages

Thursday, July 29, 2010

Amur

Od dnešného dňa som rozšírila svoje pozitívne ladené lužnianske vzťahy o ďalšieho človeka, ktorý ma možno bude sem-tam zásobovať čerstvo ulovenými (a samozrejme očistenými) rybami.
Dnes dostanem toto: amura bieleho... teším teším - keďže ryby naozaj môžem, obzvlášť čerstvé!

+++

Today is a quite successfull day - I let to widen my list of local relationships by a man who will possibly enlarge my fresh fish storage (and consumption, of course...which I like a lot).
Today I will get this: white amur (no clue how you call it in English, have a look at the picture)



Čo vieme o amurovi:

Pochádza z Číny, vraj je jeho domovom tamojšie jazero Tungling. Na Slovensko ho prvý raz priviezli v roku 1968. Zoznámte sa – Amur biely.

Telo má amur pretiahnuté, valcovité, zo strán stlačené až v chvostovej časti. Hlavu má širokú, zvrchu sploštenú. Ústa bez fúzov, široké. Šupiny na jeho tele sú pomerne veľké. Oči má umiestnené po stranách hlavy. Chrbtová a análna plutva je krátka. Pažerákové zuby ryby sú dobre vyvinuté, dvojradové, korunky stlačené zo strán a z boku hrebeňovito zvlnené, na žuvacom povrchu je pozdĺžna ryha.
Občas možno naraziť na údaj, že amur dorastá do dĺžky 1 m a viac a vraj hmotnosť zaznamenali už aj 32 kg. V Číne, v riekach Jang-ć-tiang a Hoang-ho sa hmotnosť amurov vo veku 10 – 15 rokov blíži k 50 kg.

Kde ho možno objaviť:
Amur biely obýva stredný a dolný úsek tokov riek, odkiaľ podniká potravné migrácie do vegetáciou zarastených ramien. V zimnom období sa zhromažďuje v hlbokých tôňach, kde prezimuje. Plne mu vyhovuje prostredie rybníkov, údolných nádrží, melioračných a zavlažovacích kanálov a jazier. Vykazuje značnú odolnosť proti poklesu obsahu vo vode rozpusteného kyslíka.

Charakteristika:
Amur biely je pomerne plachá ryba. Pri náhlom vyrušení vyskakuje vysoko nad hladinu. Najväčšiu potravnú a pohybovú aktivitu vykazuje v rozmedzí teplôt 20-28 stupňov. V mladosti tvorí jeho hlavnú potravu zooplanktón. V neskoršom veku sa začína živiť už aj vláknitými riasami a drobnými úlomkami mäkkých častí tŕstia a ostrice. V dospelosti zooplanktón v potrave amura stráca význam. Dospelá ryba občas nepohrdne malou rybkou.

Význam prišelca:

Amur biely je cennou hospodárskou rybou. Vzhľadom na špecifické potravné nároky môže byť užitočný obmedzovaním nadmernej vegetácie v rybníku, melioračných kanáloch, vodohospodárskych nádržiach a jazerách.
Jeho mäso sa vyznačuje vysokou výživnou a chuťovou hodnotou. Dietetickú vhodnosť potvrdzuje vyšší obsah bielkovín a nižšie zastúpenie tukov, až dvakrát nižšie ako u kapra.

Čas lovu, náčinie a spôsoby lovu amura bieleho sú rovnaké ako pri kaprovi. Úlovky sú zatiaľ len náhodné pri love kapra, lieňa alebo pleskáča. Patrí medzi mimoriadne náročné a na nástrahy citlivé ryby, nevyhovuje mu každá nástraha, a preto ho možno uloviť len ťažko. Berie pomerne dobre aj na chlieb a chlebovú kôrku, varenú kukuricu a pšenicu, cesto s pridaním špenátu a strúhanky. Dokonca sú známe, a nie ojedinelé, aj úlovky na blyskáč. Amur sa loví od neskorého jara do jesene (najlepšie máj a jún) v hodinách okolo poludnia, v podvečer a v noci, konkrétne medzi 19 - 23 hodinou. Rád ožiera trstinu pri brehoch, podľa čoho sa dá vypozorovať jeho výskyt.

No comments:

Post a Comment